Már körülbelül száz benzinkúton nem lehet tankolni az országban

Megosztás

Egyre nagyobb az üzemanyaghiány Magyarországon.

Országszerte már 100 körül van azoknak a benzinkutaknak a száma, ahol egyáltalán nem lehet tankolni az üzemanyaghiány miatt – számolt be az ATV. Van olyan kút, ahol már elfogyott az augusztusra szánt mennyiség fele. A legnagyobb üzemeltető cégek korlátozásokat vezettek be. A csatornának nyilatkozó szakértő szerint a korlátozások mértéke azért tér el jelentősen egymástól, mert erről nincs egységes szabályozás.

Tóth András, a Xhénia Kft. ügyvezetője azt mondta: ez most azért nagy probléma, mert az erre a hónapra szánt mennyiség fele már elfogyott, és még csak nyolcadika van. “Nem tudjuk, hogy ha most megint rendelünk üzemanyagot, akkor fogunk-e kapni, illetve ha kapunk, akkor mennyit kapunk” – tette hozzá.

Az OMV-nél legfeljebb 50 litert lehet tankolni. Ezzel szemben a Shell kutaknál 80 ezer forintért lehet üzemanyagot vásárolni, ami piaci áron számolva több, mint duplája az OMV-s mennyiségnek. Balogh József szerint a cégek saját hatáskörben döntenek arról, hogy hány liter üzemanyagot vagy mekkora összeghatárig tankolhatunk az autónkba. Az energiapiaci szakértő hozzátette: az érdekes kérdés, hogy ezeket a korlátozásokat a fogyasztók a fogyasztóvédelemnél vagy bíróság előtt megtámadhatják-e, bár ő ilyenről még nem tud. Balogh hallott egy olyan szabolcsi faluról, ahol naponta csak 8 ezer forintig lehet tankolni.

Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője már száz körülire becsüli azoknak a kutaknak a számát, amelyek nem üzemelnek, mert nem kapnak üzemanyagot.

A holtankoljak.hu előrejelzése szerint egyébként szerdától csökken majd az üzemanyagár. A benzin piaci ára literenként ára 672 forint, a gázolajé pedig 723 forint lesz majd.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek